Gyógyító italok – 4. Gyógyteák

IMG_1557A dédnagyanyám amolyan füves-asszony volt. Saját maga gyűjtötte a füveit és gyógyította a falu apraja nagyját. Abban az évben halt meg amikor én születtem. Sajnos így nem ismerhettem meg, pedig annyi mindent tanulhattam volna tőle…

Azt a keveset amit tudok róla Édesanyámtól hallottam és első pillanattól fogva inspirált például az a történet amikor Anyu arról mesélt, hogy milyen nagy rend volt a padláson nála, mert ott szárította ki a gyógynövényeit. Aztán évekkel ezelőtt rátaláltam Gyuri bácsira a füves emberre, aki szintén nagy hatással volt rám és segített megújítani a gyógynövények iránti szenvedélyem.

Családi könyvtárból örökölt könyvem 

Rendszeresen iszom gyógyteát és szemtanúja voltam annak, hogy a vese-betegségéből hogyan kúrálta ki magát Édesanyám az aranyvesszőből, a csalánból és a mezei zsurlóból készített teakeverékével. Anyai Nagymamám a téli hónapokban mindig kamilla teát kortyolgatott. Az én kedvenc teám pedig mostanság a fekete bozdavirág tea.

A téli hónapok derekán ajánlatos egy általános tisztító teakúrába kezdeni amire kiváló a csalán és diólevél tea. Reggelente egy csésze éhgyomorra (egyik nap csalán a másikon diólevél forrázata) 2 -4 héten át, vagy csinálhatsz egy intenzívebb 1o napos kúrát amikor reggel megiszol egy csésze teát éhgyomorra és délután pedig egy csésze teát elkortyolgatsz – ebben az esetben biztosan felkelt majd a tea éjszaka pisilni….

A csalán teáról jó tudni hogy kovasav tartalma miatt nem ajánlott 6-8 hétnél tovább fogyasztani mert nehezen tisztul ki a veséből.

Az erek karban tartására kiváló a lábfürdő. Tedd ezt heti 2 alkalommal úgy hogy fokozatosan növeled a víz hőmérsékletét, majd lassan visszahűtöd azt. Tehetsz a vízbe kakukkfüvet (kb. 2 evőkanállal) is amit a lábfürdő után hagyj megszáradni a lábadon. A kakukkfű az immunrendszer erősítője.

A gyógyteák elkészítésénél fontos irányelv, hogy kerüld a fém eszközök használatát.
Ha egy adag teát készítesz az általában egy evőkanál (kb. 2-3 g) gyógynövény és egy csésze (kb. 2-3 dl) víz.
Gyógynövénytől függően készíthetsz
Forrázatot: Lágy, puha állagú virágokból, levelekből, föld feletti hajtásokból, illóolaj tartalmú gyógynövényekből készítjük. Az előírt mennyiségű gyógynövényt a megadott mennyiségű forrásban lévő vízzel leöntjük és lefedve 10-15 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük.

Főzetet: Kemény, fás állományú gyökerekből, gyökér-törzsekből, kérgekből, nehezen kivonható, nem hőérzékeny hatóanyagú gyógynövényekből készítjük. Az előírt mennyiségű gyógynövényt a forrástól számított 4-5 percig főzzük, pótolva közben az elpárolgott vizet. Elkészítés után azonnal leszűrjük.

Hideg vizes kivonatot: Olyan gyógynövényekből amelyek hatóanyagai hőre érzékenyek (pl. C-vitamin tartalom). Az előírt mennyiségű gyógynövényt a megadott mennyiségű szobahőmérsékletű vízzel leöntjük, lefedjük 5-10 órán át állni hagyjuk, majd leszűrjük.

Inspirációt meríthetsz még itt: http://www. gyorgytea.hu

Teázz, töltődj, tarsd magad melegen 🙂
Csodás Hetet,
Namaste,
Viki

One thought on “Gyógyító italok – 4. Gyógyteák

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.