Egészséges Vitamin

IMG_4471Nincs is finomabb számomra, mint a saját savanyúság!

Hozzávalók:

káposzta vörös és fehér
ecet

fűszerek (szemes fekete-bors, babérlevél, köménymag, koriander mag)
meleg víz

A káposztáról húzd le a külső, fonnyadt, földes leveleket. Vágd négyfelé és hasítsd ki a torzsáját. Gyaluld le jó vékonyra. Konyhai robotgépet használhatsz hozzá 🙂
Moss ki egy nagy uborkásüveget és kezd el beletölteni a káposztát. Rétegenként nyomkodd le, de nem kell nagyon ledöngölni, hogy biztos ki tudjon jönni belőle a levegő. A rétegekre szórj a fűszerekből, igény szerint.

Egy ötliteres üvegbe 2,5 – 3 kg káposzta fér bele. Ezt öntsd fel sós vízzel, amiben 3 evőkanál sót oldassz fel. A tetejére tegyél egy darabka kenyeret – lehetőleg kovásszal sütöttet – és fedd le, egy kis tányérral, vagy a tetejével, de ne zárd le légmentesen!

A konyhában, szobahőmérsékleten hagyd megsavanyodni. Ha látod, hogy alaposan beindult a savanyodása, leveheted a kenyeret, nem kell végig rajta hagyni. Ha a teteje kilógna, töltsd fel sós vízzel. Az üveget állítsd tálcára, mert forrás közben kihabozhat!

Miután megsavanyodott (konyhád hőmérsékletétől függ, kb. 3-7 nap) tartsd a hűtőben. Érdemes hamar elfogyasztani egy héten belül, de ha ez nem megy akkor jobb ha tartósítod.

Ehhez tedd csavarkupakos üvegbe, és gőzöld ki. Ha a hagyományos módon, vízfürdőben forralva csinálod, akkor addig melegítsd, amíg az üvegben levő lé gyöngyözni kezd. Ilyenkor a folyadék hőmérséklete 80 fok körül van, ami elég a tartósításához. Ha van villanytűzhelyed, ami hőmérsékletre állítható be, akkor 90 fokon, lehetőleg légkeveréssel hőkezeld a tepsibe állított üvegeket. Legalább 1,5 – 2 óra kell ahhoz, hogy az üveg tartalmának a közepe is átmelegedjen.
Így hosszabb ideig is eláll a kamra polcán!

Jó étvágyat!
Csodás Hetet!
Viki

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.