Ashtanga kapcsolatok

  1. Jelenlét: https://on.soundcloud.com/yT79x

Gyakorlásunk lényege a jelenlét gyakorlása. Jelenlét a mozgásban. Jelenlét a légzésben. Jelenlét mozdulatról mozdulatra. Jelenlét lélegzetről-lélegzetre. Jelenlét a folyamatban melyben megtauljuk összehangolni a légzésünk a mozgásunkkal

A gyakorlás a szőnyegen kezdődik, de a mindennapjainkban kell hogy folytatódjon. A külsőségek csupán a megtévesztés kedvéért léteznek. A valódi érték az életre keltett tudatosságban van. Mert ahol a tudatosság ott végtelen lehetőségek nyílnak!

Jó gyakorlást!

2. Mozgásmeditáció: https://on.soundcloud.com/SuLHS

Gyakorlásunk valójában egy mozgásmeditáció. Melynek két lényeges eleme a mozgás és a légzés. Ezek összhangba hozását nevezzük “vinnyászá”-nak.

Az egyes vinnyásza elemek összeillesztésével egy mozgássorozatot sajátítunk el. (Például Napüdvözlet.) Ennek a mozgássorozatnak a rendszeres ismétlésével elérhetünk pozitív változásokat, megtapasztalhatjuk az áramlás élményt (flow-t), és mint legfontosabb hozadék összhangba hozhatjuk elménk és testünk.

Ha az elme és a test összhangban van megszűnik a feszültség a gondolatok és a cselekedetek között.

Kezd el tehát a napi gyakorlásod! Csak kezd el és a többi jön majd magától.

3. Mozgástér: https://soundcloud.com/user-488522512

Az ashtanga vinyásza napüdvözleteit nagy, söprögető mozdulatokkal indítjuk: Ekam (egy) karok a magasba, tekintet az összezárt tenyerek felé, a hüvelykujjakon. Dwe (kettő) előrehajlás, tekintet az orr hegyén.

Minden egyes tudatos mozdulattal mi magunk alakítjuk és horgonyozzuk le magunk köré mozgásterünk. Ebben a mozgástérben aztán lehetőségünk van megfigyelni a mozdulataink által keltett belső és külső változásokat. 

A tudatosság a kulcs. Ahol a tudatosság ott a lehetőségek végtelenek.

Kezd el tehát a napi gyakorlásod! Csak kezd el és a többi jön magától.

4. Gyógyító tér: https://on.soundcloud.com/RkcNk

Mi történik a tudatos mozdulatokkal létrehozott mozgástérben?

Lélegezni tanulunk. Megtanuljuk lehorgonyozni a tudatosságunkat a drishtik (tekintetirányok) segítségével. Tanulunk szembenézni a félelmeinkkel, mert a légzés kitárja a mellkast és a bent rekedt, fel nem dolgozott emlékek felszínre törhetnek. Kísérletet teszünk arra, hogy elengedjük a végleteket, az önkritikát és helyette egy nyitottabb, befogadóbb és elfogadóbb szemléletmódra tegyünk szert.

Kezd el tehát a napi gyakorlásod! A többi jön magától.

5. A kezdő elme: https://on.soundcloud.com/UcWYm

Emlékszel az első alkalomra amikor a szőnyegre léptél? Emlékszel rá, milyen volt kíváncsisággal telten, nyitottan és befogadóan ott állni és elkezdeni a gyakorlást?

Az Ashtanga Jógában bármily haladó szintre is lépett az ember a gyakorlás mindig a Napüdvözletekkel kezdődik el. Azzal a mozgássorral amivel kezdőként megismerkedtünk és napi gyakorlásunk során ismerkedve a mozdulatokkal és a légzéssel csiszolgatunk. Bennem minden alkalommal alázatot szül a mozdulatsor és felébreszti bennem a kezdő elme bölcsességét. A mozgássor tükrözi számomra a mindennapi élet valóságát.

Valójában minden napunk hasonló cselekvések ismétlésével telik. Bennük az örömöt és a frissességet csak akkor találhatjuk meg, ha képesek vagyunk felfedezni az ismétlődésben az újat.

Téged mi az ami ösztönöz arra, hogy újra és újra a szőnyegre állj és a magasba emeld a kezed?

Kezd el a napi gyakorlásod! A válaszok jönnek maguktól, majd meglátod!

6. Saját módszer: https://soundcloud.com/user-488522512 

Amit rendszeresen és hosszú időn át végzünk a saját módszerünkké válik. A saját eszköztárunk részévé melyben minden a mi igényeink szerint formálódik.

Az Ashtanga Vinyásza Jóga is egy ilyen alakítható eszköz. Csak kívülállóként tűnik úgy, hogy a napi jóga rutinunk merev szabályszerűséget követ.

Ez egy félreértés!

Lépj a szőnyegedre, zárd össze a tenyered a szíved előtt és irányítsd a figyelmed a légzésedre. Vedd észre, hogy milyen a légzés most, ebben a pillanatban. Mennyire mély, mennyire szabadon áramló, mennyire nyitja ki a belégzés a mellkast?

Maradj a tudatosságoddal a légzés figyelésében így indítsd az első mozdulatod és ehhez kapcsold a többit. Figyelj befelé a tested tudja a következő mozdulatot. Kövesd ezt a bölcsességet.

A többi jön majd magától!

7. Tekintet irány: https://on.soundcloud.com/raa3E

Képességünk, hogy elménket a jelenben tartsuk a kitartó gyakorlással fejlődik. Az elme edzését gyakorlásunkban a légzés követésével és a tekintetirányok használatával érhetjük el.

Minden egyes ászanához, testtartáshoz tartozik egy tekintetirány. Általánosságban: mikor a mozdulat felfelé irányul a tekintet is és mikor lefelé vagy oldalra a tekintet akkor is követi a mozdulat irányát.

Amerre irányul a tekintet arra áramlik az energia.

A mentális energia élességének csiszolgatásával a fizikai és érzelmi test is tisztul, gyógyul. Önismereted egyre szélesebb skálán mozog majd aminek következtében az élettapasztalataid is színesednek.

Kezd el tehát a napi gyakorlásod. Leld örömöd benne. Légy türelmes. Haladj mozdulatról-mozdulatra. A többi jön majd magától.

8. Ár-apály mozdulatok: https://on.soundcloud.com/jQxML

Megfigyelted már, hogy az Ashtanga Jóga sorozatok a Napüdvözlettel kezdve két alapvető mozdulaton át fejtik ki a hatásukat?

Kiterjeszkedés és összehúzódás.

Ez a lüktetés fűzi össze a mozdulatokat áramló folyamattá. Az áramlás sajátossága hogy gyengéden hoz változást azokra a területekre ahol már készen állunk rá.

A mindennapos gyakorlás képessé tesz arra, hogy mélyebben, hosszabban lélegezz. Idővel képessé tesz arra, hogy tudatos légzéssel hasd át azokat a mozdulatokat amelyek kezdetben kihívást jelentenek.

Gyakorolj tehát minden nap és vedd észre a számtalan apró áldást amit a tudatos légzés elsajátítása hoz.

9. Egyenlő állás: https://on.soundcloud.com/XdGZD

Minden mozdulat után megállunk. Samastitih. Ide térünk vissza és innen indulunk el. Általában a kilégzésekkel térünk vissza és a belégzésekkel indulunk el.

Megfigyelted már, hogy minden kilégzés után és minden belégzés előtt van egy pillanatnyi szünet?

Ebben a pillanatnyi szünetben fordul át a lélegzet. Ez az a pillanat, amiben a teremtés születik és amiben az elmúlás megjelenik.

Minden lehetőség a jelen pillanatban van.

Légy jelen. Gyakorolj minden nap! A többi jön majd magától.