Hogyan készíts ghí-t vagyis tisztított vajat?

Az ember mikor elkezd kísérletezni új ételekkel és egyéb életvitelét új irányba befolyásoló dolgok otthoni elkészítésével sokszor abba ütközik, hogy az olyan egyszerűen leírt vagy elmagyarázott dolgok valóságba helyezése nem is olyan egyszerű. Sokszor sok-sok tapasztalat és kísérlet eredménye az egy-egy tanfolyamon közösen elkészített pofon egyszerű étel vagy befőtt, vagy krém elkészítése.

img_2057Az ayurvédikus táplálkozásba való bevezetésem első nagy élménye volt, a ghí megkóstolása és annak első próbálás utáni teljes elfogadása és megszeretése. Rögtön a nehéz úton akartam kezdeni, vagyis nem találni egy megbízható forrást ahol megvehetem készen, hanem azt magam kívántam elkészíteni. Az elmúlt évek ghí készítési tapasztalata megértette velem a legfontosabb alapelvet:
Kiváló hozzávalóból minőségi végtermék készíthető, silányból pedig csakis gyér.

Manapság a legalkalmasabb vaj amiből kiváló minőségű ghí-t tudok készíteni az a Pilos vaj. (Lidl-ben lehet kapni.)

1. Tedd egy lábosba a vajat és olvaszd meg.
2. Közepes hőfokon melegítsd.  (kb. 20-35 perc a teljes készítési idő*. A mennyiségtől és a hőfoktól függően.)
3. A vaj 3 részre válik majd: az ami a tetejére felemelkedik hab, a középső rész – a tisztított vaj, és az ami az lábos aljára leülepszik.
4. Akkor jó, amikor a hab elvékonyodik és besűrűsödik, és a középső rész, vagyis a tisztított vaj átlátszóvá és aranyszínűvé válik. Az illata kellemes, van aki a pattogatott kukorica illatához hasonlnítja. De figyelj, mert miután elkészül könnyen megég! Ilyenkor mogyorószagúvá, zavarossá válik és bebarnul.

1. olvaszd meg a vajat
1. Olvaszd meg a vajat
2. Közepes hőfokon melegítsd
2. Közepes hőfokon melegítsd
3. kb 25-45 percig tart az elkészítés
3. kb 20-35 percig tart az elkészítése
4. Akkor jó amikor lelátsz a lábos aljára
4. Akkor jó amikor lelátsz a lábos aljára

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5. A tetején lévő habot szedd le
5. A tetején lévő habot szedd le

 

5. Amikor kész, húzd félre a lábost és tiszta kanállal szedd le a tetején lévő habot ennek kiváló gyógyhatásai vannak! (Amit minél előbb lehetőleg 3-5 nap alatt igyekezz elfogyasztani! Pl. teheted a kásád, vagy a rizsed tetejére.)

6. Az aljára letapadt rész így néz ki miután leöntöttem róla a tisztított vajat
6. Az aljára letapadt rész így néz ki miután leöntöttem róla a tisztított vajat

A középső részt én le szoktam szűrni egy csírátlanított üvegbe és végül ami az aljára letapatd azt kiöntöm.

Elkészült ghee (melegen)
Elkészült ghee 

6. A ghí-t nem kell hűtőbe tárolnod, eláll a kamrában bármeddig igazából, mert tiszta zsír. Sőt idővel javulnak a benne lévő gyógyhatások. De figyelj mindig arra, hogy tiszta, száraz kanállal nyúlj bele minden használatkor.

Szeretek annyit elkészíteni ami kb. egy hónap alatt elfogy. Most 500 g vajból készítettem, aminek a bekerülési költsége kb. 1200 Ft és kb. 350 ml lett belőle.*

Mire jó a ghí? Miért jó a ghí?

A ghí az Ayurvédában a fiatalító és roboráló életelixírek közé tartozik. A ghí nem csak a főzés során, de vallási ceremóniákon is fontos szerepet kap az indiai kultúrában. Az ayurvédikus Pancsakarma, mélytisztító eljárásoknak is elmaradhatatlan kelléke. Segíti a szövetek anyagcseréjét, sejt megújító hatása van és számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Növeli az ellenálló képességet, erősíti az ízületeket. Mentálisan segít a jó felfogóképesség és memória megalapozásában. Könnyen emészthető és serkenti az emésztést, emészthetőbbé teszi az ételeket és támogatja a méregtelenítést. Az ayurvédikus terápiáknál elsősorban a Vata típusú emberek és a Vata jellegű problémák orvoslásában segít (vagyis pl. bőr szárazsága, berepedezettsége, székrekedés, felfúvódás stb.)  Kis mennyiségben hasznos mindhárom dosha számára de a Kapha típusnak csak keveset szabad fogyasztani belőle! Bőrmegújító, antioxidáns hatású, segít felszívni a tápanyagokból az ásványi anyagokat, vitaminokat, így táplálva a szervezet valamennyi szövetét és erősíti az immunrendszert.

Ha nem vagy tisztában ezekkel a kifejezésekkel (mint pl. “Mi az hogy Vata típus, Kapha típus vagy dosha?”) felhívom figyelmed a jövő héten induló tanfolyamra: (Jógikus életmód tanfolyam).

Használatának előnyei:

A főzési procedúra során, amikor a vajból ghí készül, a vajban található tejfehérjék kicsapódnak, ezért alapos szűrés után a ghí-t szabadon használhatják laktóz érzékenyek is. Egy kanálnyi ghí kb. 14 gramm zsírt tartalmaz, mely mentes mindenféle mesterséges adalékanyagtól. A főzés során egy kanálnyi ghí kb. 4 kanálnyi olajat, vagy vajat helyettesít. Bánjunk vele óvatosan, ne vigyük túlzásba használatát, főleg szívbetegekre vonatkozik ez, mert magas a zsírtartalma. Bár a szervezet számára a zsír igen fontos, mert néhány vitaminnak, pl. K, A és D vitaminnak a meglétéhez elengedhetetlen a zsír jelenléte. Étkezés során a ghí serkenti az emésztőenzimek termelését, ezáltal fokozza a jó emésztést, ezzel szemben az olajok és vajak, melyeket főzéshez még használunk, leterhelik az emésztőrendszert és lassítják az emésztési folyamatot.

Jó kísérletezést!
Ha felkeltette a figyelmed a tanfolyam várom szeretettel a jelentkezésed!
Csodás hetet!
Namaste,
Viki

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.