Szakácskönyvek

dscn0010Előző alkalommal jógakönyveket ajánlottam. Most még mindig jóga kapcsán azokat a szakácskönyveket szeretném megmutatni neked, amelyekből sokat tanultam. Dr. Vasant Lad könyveit szeretettel ajánlom, minden mennyiségben. Az Ayurvedic Cooking for Self-Healing könyvéből rengeteget tanultam és merítettem.

Szó esik benne arról, hogyan határozd meg saját dosád. Hogyan alakíts ki egy Ayurvédikus konyhát. Milyen fűszereket, eszközket szerezz be? Ételtársításról és hogy a különbözö típusoknak (Vata, Pitta, Kapha) milyen étel felel meg a legjobban. Tea receptek, ajánlott menük dosák szerint évszakokra bontva, Khir, Chapati, Puri, img_7170Chutney, Pakora, Samosa, Curry és leves  receptek valamint édességek és más finomságok. Le van benne írva a Ghee (tisztított vaj készítésének a menete). És egy fejezet van szentele annak, hogy a különböző zöldéségek, gyümölcsök és fűszerek milyen gyógyhatással rendelkeznek. Tényleg nagyon jó, főzés és Ayurvéda kapcsán én őt ajánlom!

dscn0011The Yoga Cookbook (recepies from the Shivanana Yoga Vedanta Centers) a Sivanana Jóga Védanta Központ receptjeit tartalmazza. Ezt a könyvet azért szeretem olyan nagyon mert színes és szép. Ez volt amúgy az első Jógás Szakácskönyvem. Úgy vezet be a jógikus életmódba hogy ahhoz valóban kedvet kapsz. Leírja hogyan kezdjük a napjaink, mire figyeljünk, hogyan alakítsuk ki étrendünk.

A receptek megosztása mellett részletesen elmondja, hogy mi az a sattvikus étel és étkezés, vagyis szó esik a három gunáról. Arról, hogy mit mivel tudsz helyettesíteni. (Erről tapasztalatot szerezve sokmindennel nem értek egyet, de kiindulásnak jó!) Érdekesnek és inspirálónak találtam benne a táblázatot arról hogyan érjünk el pozitív változásokat az életünkben az első héttől kezve a jövőbeli 3 évre vetítve és azon túl. Mozgás, légzés, negatív szokásaink csökkentése, diéta, relaxáció, meditáció, önképzés. És aztán jönnek a csodálatosabbnál, csodálatosabb receptek és a képek róluk. Néha csak úgy belelapozok és nézegetem a fotókat. Már ez is feltöltő de a legjobb mikor el is készíti egyiket másikat az ember!

Kedvenc receptek belőle: a mandula tej, a sült banán, granola, földimogyorós paszternék leves, a miso, padlizsános quinoás “fasírt”, chapati, banán kenyér…és még sok más nem sorolom tovább mert már így is azon tűnődöm melyiket kellene megcsinálni, illetve talán inkább mind csak milyen sorrenben? 🙂

img_0135Ami még nagyban hozzájárult a főzőtudományom tökéletesítgetéséhez és tapasztalatok gyűjtéséhez hogy részt vettem több különböző főzőtanfolyamokon Új-Zélandon illetve dolgoztam mint szakács magam is. Egyik kedvenc helyem Napierben a Chantal nevű biobolt, aminek kis konyhájában finomabbnál finomabb reform ételek készülnek.
img_7168Itt magyarországon is érdeklődve figyeltem kitől érdemes tanulni és ihletet meríteni. Így jutottam el Hemangi Szakács tanfolyamára, jó volt közösen megfőzni és elfogyasztani az ételeket. Megtudni, hogy itthon mit hol lehet beszerezni.

Részemről én nagyon szeretek főzni és enni. Az ételt életként tisztelem, és a jó szakácsnő szerintem a család gyógyítója.

dscn0013A tanfolyamon fellelkesülve meg is vettem akkor az Ízek, imák, India című dvd-t mert a könyveknél is jobban szeretem hallani és látni azt hogy kell az ételt elkészíteni. Természetesen személyesen a legjobb. Az az igazi bölcsesség átadás!

Jó főzést nektek is!

Namaste,
Viki

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.