Természetes szájhigénia

Elgondolkoztál valaha is azon, hogy miért mosol fogat úgy és azzal a termékkel amivel teszed? Persze gyerekként megtanítottak rá és rágták a fülünket miatta, hogy mossunk fogat mielőtt lefekszünk és talán mikor mi még gyerekek voltunk nem is volt olyan nagy választék a fogkrémekben. Volt a gyerek fogkrém, meg a felnőtt… De manapság mint mindenből ebből is olyan nagy a választék, hogy ember legyen a talpán aki képes kiválasztani a legjobbat belőle.

Én megpróbálkoztam ezzel a dicső kihívással évekkel ezelőtt, amikor azzal szembesültem, hogy a fogaim elkezdtek rohamosan romlani. Nagyon megijedtem, mert nekem mindig jók voltak a fogaim, rendszeresen ápoltam is őket, nem akartam hát elfogadni a tényt, hogy romlanak! Nem voltam hajlandó elfogadni azt, hogy nincs más vásztásom, mint fogorvoshoz járni és tömetni őket. Kezembe vettem a sorsom és elolvastam pár szakirodalmat, cure(köztük Ramiel Nagel Cure Tooth Decay című könyvét) elvégeztem pár tanfolyamot, kutattam a net-en és megvizsgáltam a fellelhető összes fogkrémet ami a helyi bioboltban volt. És aztán írtam róla itt és itt és igyekeztem megosztani mindazt amit találtam!

Röviden a következőre jutottam: – elsősorban arra, hogy változtatnom kell az étkezési és életvezetési szokásaimon. /Akkoriban már több mint 5 éve vegetáriánus étrend szerint éltem. Gyerekként persze nem így lettem nevelve és az sem véletlen, hogy hova születtem. Vagyis véleményem szerint az éghajlat és a gyerekkori minták is nagyban befolyásolják, hogy mire van szüksége a szervezetünknek illetve, hogy mi az amiből ki tudja nyerni a szükséges tápanyagokat. És most nem elsősorban a fizikai táplálékra célzok, hanem arra hogy az étel például amit Édasanyánk szeretettel elkészít, legyen az húsos étel – mikor mi bőszen vegetáriánusok vagyunk – táplálóbb mint a sarki kifőzde főzeléke. Most kicsit sarkítottam, de azt hiszem érthető mire célzok. A történet persze ennél jóval bonyolultabb jelenlegi cikkem nem ennek kitárgyalására fókuszál/

Szájhigénia terén, arra a meggyőződésre jutottam, hogy a kereskedelmi forgalomban lévő termékek mind tele vannak tartósítószerrel, szinezékkel és egyéb beazonosíthatatlan adalékkal. Jele annak, hogy csak kísérleti termék mindaz amihez hozzáférésünk van az, hogy ha jól megnézed a legtöbb termék jön és megy aztán eltűnik. Vagy ha marad akkor az összetétele változik meg. És ha ez így van – jött egy nap a megvilágosodott ötlet – miért ne készíthetném én magam el azokat a termékeket amiket használok?

IMG_3796Szóval elkészítettem a saját fogkrémem illetve szájhigéniás programom. Közel egy éven át alkalmaztam az olaj húzás technikáját, amitől jelentősen javultak a fogaim és az ínyem állapota. Közben kísérletezgettem fogkrémekkel, de ami leginkább bevált az a szódabikarbóna és apróra őrölt só 1:1 arányú keveréke. Ez nem is krém, hanem fogpor és ehhez használok frissen keverve minden fogmosáskor egy fél kiskanálnyi kókuszolajat.
Ami még elengedhetetlen az egy jó fogkefe és fogköz tisztító kefék. A legjobb ami nekem nagyon bevált az a Curaprox 5460 Ultra Soft és a Curaprox Handy interdentális kefe (fogköztisztító) ebből van több méretű neked kell megtalálnod, hogy melyek a legalkalmasabbak számodra. Kb 2-3 különböző mérettel minden fogköz között boldogulhatsz. (Mert ugye nem minden fogad között egyenlő a hézag!) Ezek a Curaprox termékek elég drágák egy olcsóbb opció a Tepe márkájú fogköz tisztító amit a Müllerben lehet kapni.

Ha vannak olyan fogaid amik szinte ráfordultak egymásra akkor erre is találsz egy spéci fogkefét (amit egycsomós fogkefének hívnak), de én egyszerű fogpiszkálót használok ezeken a területeken és kiválóan bevált.

Azóta eltelt már vagy 3 év, hogy nem vettem fogkrémet és a sajátom használom. Természetesen rendszeresen járok azóta is foghigéniai tisztításra és fogorvoshoz. Az eredmény, hogy megállítottam a fogaim romlását, sőt nagyban javult az állapotuk, ezt az orvos mondta! Ajánlom, hát neked is, hogy akár a jóga szőnyegen itt is merészkedj kísérletezni. Ne fogadd el azt amit mások mondanak, csak azért, mert mindenki más elfogadja körülötted. Légy bátor, légy éber, légy önmagad orvosa!

Csodás felismeréseket és tisztulást!
Namaste,
Viki

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.