Találd meg önmagad!

Sziasztok!

Folytatom a könyvtáramban a barangolást, tarts velem! A következő író, előadóművész, színész, énekesnő aki nagy hatást gyakorolt rám és lendületet adott az ezoterikus irodalom felfedezéséhez Shirley Maclaine volt.

Igazából nem is könyvet olvastam tőle először, hanem az életrajzi ihletésű filmjét láttam, aminek a címe: Találd meg önmagad volt (Out on the Limb). Emlékszem, mikor láttam a műsorújságban a címet, nagyot dobbant a szívem. A film nagyon hosszú, és két részben vetítették le a tv-ben. Minden eshetőségre felkészülve beprogramoztam a videóm, hogy felvegyem, de nem számítva a film hosszúságára, a  film vége a felvételről lemaradt. Ez akkoriban volt még, mikor a filmeket VHS-re rögzítettük és az Internet nem volt még tele letölthető filmekkel, ami azt illeti Internetünk sem volt…

IMG_3788Szóval, mikor megnéztem a felvételem csalódottan vettem tudomásul, hogy nem tudhatom meg a történet végét. Mindaz amit láttam, azonban elindított a keresés útján. Pont egy olyan pontnál szakadt meg ugyanis a film, – egy izgalmas fejtegetést félbeszakítva – ami a leginkább érdekelt. Elindultam hát, hogy megnézzem, megvan-e könyvben és nemsokkal később meg is találtam az Elixir könyvesboltban. Később a Tánc a fényben, a Játék az Élet, és a Benső Útjaimon című könyveket Anikváriumi vadászatok során találtam meg. Az utolsó könyv aztán a Camino volt amit magyarul olvastam tőle, és aztán én is útra keltem.

Megjártam a magam Caminoját. Új-Zélandra vitt a sorsom ahol az egy-két évre tervezett útból 9 év lett. Izgalmas időszak volt ez a saját belső útjaim felfedezésében. Intenzív nyelvtanulás, kutatás, ismeretszerzés, új-készségek elsajátítása, meglévők elmélyítése. Aztán újra megtaláltak a Shirley könyvek is: Sage-ing while Age-ing, I’m over all that, What if…. A filmei közül ami nagyon tetszett, az elmített Találd meg önmagadon kívül, azokban ő mellékszerepet játszott. Ilyen film pl. a Földre szált boszorkány (Bewitched), Egy cipőben (In Her Shoes), Azt beszélik (Rumor Has it).

Én azonban nem elsősorban a színészi játéka miatt szeretem Shirley-t hanem azért, mert megtanított arra, hogy ha utazom mindig legyen nálam egy jegyzetfüzet, amibe lejegyzem az értékes gondolataim, amik olyan könnyen jönnek mikor az ember úton van. És használjam ezt a füzetet aztán gyakran, később is, mikor már nem utazok, de mégis úton vagyok. Megtanított arra, hogy minden nap különleges, és hogy minden napnak megvan a maga izgalmas üzenete és tanítása, amit sokszor csak később látunk amikor kellő távolságból visszanézünk arra. Megtanított arra, hogy a kapott választól való félelem nélkül tegyek fel kérdéseket, és tegyem azt gyermeki kíváncsisággal. Megtanított arra, hogy ne tartsak attól, hogy esetlegesen nevetségessé válok azzal, hogy kipróbálom magam olyan területeken is amelyek mindig is vonzottak, képesítésem azonban nem volt hozzájuk.

Tisztelem és úgy szeretem őt, mintha ismerném személyesen. Imponál a lendülete, az energiája, a kreativitása, az őszintesége és az őszintén bevallott hamisságai.

Sokat kaptam tőle, a könyvein és a filmjein keresztül. Egy olyan valaki, aki mind a mai napig inspirál. Akinek egy egy könyvét vagy filmjét nosztalgiával veszem le a polcról és mindig találok benne egy üzenetet egy éppen jelenlévő gyötrő gondolatra.

Ezért szeretem olyan nagyon a könyveket. Ha rájuk hangolódik az ember, az olyan, mintha az íróval magával folytatna párbeszédet. A könyvek engem arra emlékeztetnek, ami a jóga üzenete is: – “A szívünk mélyén egyek vagyunk”.

Csodás Barangolást neked is szeretett könyveid birodalmában. Kívánok napos belső időt és rendent, ahol kényelmesen megpihenhetsz egy-egy bölcsesség megízlelésében.

Namaste,
Viki

Képzeljétek miután befejeztem ezt az írást, megtaláltam az új könyvét Shirley-nek amit még nem ismertem. Aztán pedig, hogy örömöm még teljesebb legyen sikerült is kikölcsönöznöm a digitális könyvtárból aminek a tagja vagyok a könyv címe: Above the Line. Alig várom, hogy megtudhassam miről szól! Shirley idén volt 82 éves és még mindig ír és alkotó életet él. Egy újabb ok amiért úgy felnézek rá! Kedves Shirly jó egészséget! Áldás és fény neked.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.