Kovászos Uborka

Sziasztok!

A napokban hallgattam egy inspiráló riportot a Kossuth Rádión Csukás Istvánnal. A verseiből olvastak fel színészek és – a Süsü a sárkány, Pom-Pom, a Nagy ho-ho-ho horgász és még sorolhatnám a meséket, hogy még kinek az atya – arról beszélt jó kedéllyel hogy ő milyen nagyon is szereti a hasát. És hogy ha hisszük, ha nem, magáról formázta meg Gombóc Artúrt az örökké fogyókúrázó madárt, aki semmit sem eszik csak csokoládét, mert valamit azért enni kell.

Csukás Istvánnal készített interjú hallgatása erősített meg megint engem is abban a nézetemben és szenvedélyemben, hogy az életet valóban csak az képes élvezni és teljesen megélni, aki szereti megízlelni annak az ízeit. Aki figyelmet szentel a formákra, az illatokra és a színekre, aki nem szűnik meg izgatottan felkelni és elmenni a hajnalba a piacra, ahol az idénynek megfelelő csodásabbnál csodásabb csemegékkel kényeztetheti magát.

Legszívesebben úgy kezdeném ezt a receptet is, hogy egy nagy kedvenc ez is. De ahogy visszanézem a bejegyzéseket és recepteket, úgy tűnik, hogy mostmár csak szuperlatívuszokban vagyok képes nyilatkozni az élet fontos adalékairól. Íme hát:

IMG_3783Hozzávalók:

2,8 kg uborka (ennyi volt a zöldségesünknél 🙂
friss kapor
babérlevél
fokhagyma
fekete bors

kovászos kenyér

Mosd meg az uborkákat, mi kis szivaccsal szoktuk átdörzsölni. Vágd le a végeit és irdald be. 5 literes üvegbe 2 babérlevelet 5 gerezd fokhagymát és kb. 10 szem fekete borsot tégy majd szűrt, forralt vízben feloldott literenkét 1 evőkanál sós oldattal öntsd le az üvegbe elhelyezett uborkát és fűszereket. A kenyeret a tetejére tedd. (fontos, hogy kovászos kenyeret használj!) A savanyítás kb 2-3 nap, szereti, ha kiteszed a napra (ez meggyorsítja a folyamatot). Mi a kenyeret az első pár nap után kivesszük és így érleljük még kicsit tovább. Ha kész a hűtőben tároljuk.

A fent leírt uborka mennyiség két üveget is megtöltött. Alig várom, hogy kész legyen. Én a levét is szeretem meginni.

IMG_3786

 

Ez tehát nem csak egy recept megosztása, hanem kampány felhívás is egyben! Készítsd el te is a saját savanyúságaid, élvezd az idényben lévő gyümölcsöket és zöldségeket. Termessz meg amit csak tudsz, vásárolj kistermelőktől. Támogasd a szeretettel, gondoskodással megteremtett árut.

 

 

A receptért és az elkészítésért nagy köszönet a Jógini Konyhája vendégszakácsának – férjemnek – aki szintén nagyon szereti a csokoládét 🙂 Köszönöm kedvesem!

Csodálatos Napsugaras napokat mindenkinek!
Namaste,
Viki

 

IMG_3787Kiegészítés


A nagy nyári melegben egy nap alatt elkészült az uborka. Vagyis kedden tettük el és már ma szerdán kidobtam belőle a kenyeret. Estere hűvösbe, holnap hűtőbe kerül.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.