Kino új könyve

Photo on 31-05-16 at 9.16 AM #5Sziasztok!

Sokan kérdeztétek, hogy nekem mik a kedvenc könyveim, illetve, hogy én miből tanultam, miből merítettem, mely könyvek indítottak el ezen az ösvényen? Itt szeretném tehát megosztani veletek a folyamatosan bővülő könyvtáram listáját és a hozzájuk fűzött rövid könyvajánlóimat. Fogadjátok szeretettel 🙂

IMG_3643Kezdem akkor a listát azzal a könyvel amit épp most olvasok és ez Kino MacGregor Astanga Jóga könyve. Kino-val még Új-Zélandon találkoztam, amikor Waiheke szigetén éltük és én voltam olyan szerencsés, hogy Kino – kedves tanárom Stephanie Nelson közbenjárásával – ellátogatott hozzánk.
Akkor sikerült hozzájutnom a Sacred Fire című önéletrajzi kis könyvéhez és a pamut jógaszőnyeghez ami a könyvek alatt látsz 🙂 Gondoltam így stílusos lesz a könyvajánló illetve azért is fotóztam a szőnyegen, mert ha nincs még szőnyeged ami vékony és könnyű akkor ezt tudom ajánlani, mert nagyon meg vagyok elégedve vele!

IMG_4125A személyes találkozás Kinoval és férjével Tim Feldmann-nal kellemes emlékként maradt meg. Kino napos személyisége, közvetlensége és mosolya valamint Tim kifinomolut magyarázatai az anatómiai és elvont témákban olyan gyakorlatias, könnyen megérthető és használható volt, hogy nem bántam meg hogy elmentem a tréningre. A kettőjük közt működő dinamika megtapasztalása is egy új élmény volt számomra.

Emlékszem tanárnőm Stephani izgatottam újságolta, mikor Kino-ék elfogadták a meghívást és én valójában akkor még nem is hallottam Kino-ról és nem értettem miért olyan nagy dolog az, hogy eljön.

Azt kell mondanom mindig is egyfajta burokban éltem és szerencsém volt a tanáraimmal. Mindig jó és volt hogy azt is felülmúló tanárokkal hozott össze a sors. Általában ezt rá is hagytam a jószerencsémre, és ha jól belegondolok valójában tudatosan sosem keresgéltem tanár után. Valahogy mindig boldog voltam azzal, amelett akit nekem szánt az út akkor abban a pillanatban. Ahogy Weöres Sándor is fogalmaz a Teljesség felé című könyvében, igyekeztem mindenkitől tanulni.

Ez az életszemléletem azóta sem változott. És valójában hasonló módon futottam bele Kino magyarul megjelent könyvébe is amivel már találkoztam angol nyelven, de akkor épp úton voltam és akkor megfogadtam nem vásárolok még több könyvet.

Most azonban, hogy újra horgonyokat vetettem itthon, újra megengedtem magamnak könyvtáram bővítését. A könyv számomra igazi kincs. Mivel magam is próbáltam az írást és a könyvkiadást, tisztában vagyok vele mennyi munkával jár egy könyv megírása és megszerkesztése, nem is beszélve az utómunkálatokról!

Így őszinte örömet éreztem mikor Tim büszke beszámolójából értesültem arról, hogy Kino írt egy újabb könyvet. Némi fenntartással vagyok a forításokkal, de úgy gondoltam tegnap délelőtt a Libri könyvespolcán Kino könyvét megpillantva, hogy ha ezt hozta most a sors, ha így adja magát, hát megveszem 🙂

Tetszik a stílus, ahogy ír, és úgy érzem elég jól sikerült áthozni az üzenetét, a közvetlenségét, őszinte igazságkeresését és azt a kedves, elmélkedő Kino bölcsességet amit a Sacred Fire-ban már megszokhattam tőle. Köszönet a fordítónak, köszönet Kino-nak a sok energiáért amit a Jóga terjesztésének szentel.

A csodálatos valóban az, hogy a jóga addig nem lehet teljes, amíg te is hozzá nem tetted a részed! Vagyis ahogy kedves tanáromtól tanultam, a jóga egy kísérleti, tapasztalati tudomány. Mivel mindannyian különbözőek vagyunk, így az üzenet, a megértés is mind más- annyi árnyalat, amennyi elme, amennyi szív.

Szeretettel ajánlom mindkét könyvet figyelmedbe. Tudnod kell azonban, hogy az instrukciók és meglátások, illetve fényképek egy olyan valakitől származnak, aki közel 15 éve gyakorol heti 6 nap az év nagy részében. Tehát kezdő jógázóként fogadd inkább mint inspiráció, és olvass csak annyi póz leírását el, ahol éppen tartasz. Haladj lépésről lépésre, épp úgy ahogy a Mysore órákon haladunk. Fogadd el a jógapózok tradícionális átadásának a módját, vagyis bízd azt a tanárodra, hogy megítélje mikor vagy felkészülve arra, hogy megkapd a következő ászanát a sorozatban amit gyakorolhatsz. Ne légy türelmetlen! Ne szaladj előre úgy, hogy a tested nincs felkészülve rá, mert így nem Jóga Chikitsa – Jóga Terápia lesz amit kapsz hanem tiszta Ahimsa, vagyis önmagadon elkövetett erőszak.

Ha azonban haladó gyakorló vagy, vagyis a teljes első sorozat megy gond nélkül, heti 6 nap, még a borús, esős napokon is akkor ez a könyv hasonlatos lesz egy kellemes párbeszédhez az íróval. Én már most – a könyv első harmadán való átjutás után – találtam benne igaz gyöngyszemeket, amiket csak a saját tapasztalat hozhat meg és ami mind a megtalálójának mind az azt felfedezőjének egyforma áldás.

Egy szó mint száz, ez a könyv (Astanga Jóga) inspiráló, gondolatébresztő, kiváló gyakorlást kiegészítő segédlet lehet, ha azt okosan használod!

Namaste,
Viki

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.