Vis medicatrix naturae*

Az ősz beköszöntével, jó újra odafigyelni arra, hogy mit fogyaszt az ember. Ahogy csökken a Nap ereje, úgy csökken gyomrunk azon képessége is, hogy a hideg ételt megeméssze. Nyáron a nagy forróságban természetesen kívánjuk a salátát, a hideg turmixokat és frissítőket. Nálunk is rendszeresítve lett a fagyasztóban két tálca jégkocka.

Amikor az évszakok átváltanak egyikből a másikba, hajlamosak vagyunk megbetegedni, vagy legalábbis sokunk fáradsággal küszködik. Nehezebb is korán kelni, hiszen később világosodik és hamarabb sötétedik. Manapság igen nehéz az embernek az életét a természethez igazítani, amikor annyi a tennivaló és az intéznivaló, ami a  munka mellett sokszor estére tolódik. Érdemes azonban figyelni a természetet és hallgatni gyengéd jeleire.

Kezdj el lassítani a tempón és indulj el újra befelé- vagyis figyeld meg azt, hogy mi esik jól. Mik azok az ételek, italok és nem utolsó sorban szabadidős tevékenységek amik leginkább támogatnak téged? Ha kimaradt a jóga nyáron, kezd el újra a napi gyakorlást! (3 Napüdvözlet és egy kis relaxáció utána.) Vagy ha egyedül nem megy, gyere el az órákra, gyakorolj együtt másokkal. A Napüdvözlet – ahogy sokszor hangsúlyozni szoktam nem elsősorban testedzés, bár annak is megállja a helyét – hanem egy mentálhigéniás technika. Segít abban, hogy felébreszd magadban a Naperőket. Vagyis a kitartást, az önbizalmat és a lelkesedést. Fejleszti az állóképességet, javítja a tested öngyógyító képességeit, vagyis növeli a vitalitásod.

IMG_1859A napi mozgás rutin mellett, jó finom belső tisztításokat is végezni, amire a legalkalmasabb a folyadék. Igyál sok tiszta vizet! Igyál gyógyteákat. Nekem a kedvencem most a kamilla tea. Gyerekkoromban ki nem állhattam ezt a teát, és csodálattal figyeltem Anyai Nagyanyám, aki rendszeresen itta. És most lám én is szeretem. Ezzel csak arra szeretnék rámutatni, hogy változnuk, sokszor évek- évtizedek kellenek hozzá, de van hogy elég egy nyár.

Kísérletezz új ételekkel, lehet, hogy a tested kívánja a főzeléket – és te meglepődve legyintesz, hogy hiszen te utálod a főzeléket! Légy nyitott, figyelj, hallgass tested bölcsességére.

Ami még nagyon jó tisztító kúra az az Olaj Húzás. Ami nemcsak a szájhigéniád javítja, de a teljes test egészségét is. Ezt is ajánlom.

Az esti órákban ha teheted inkább egy jó könyvvel zárd az estét, mint tv-zéssel. Ehhez a Bölcsesség nyomában rovatomban találsz folyamatosan bővülő könyvajánlót.

Ha pedig vágysz egy kis szellemi táplálékra, szeretettel ajánlom neked az új tanfolyamot ami Szeptember 22-én indul. Erről itt találsz bővebb ismeretetőt.

Csodás őszi ráhangolódást!
Namaste,
Viki

*A természet gyógyító ereje

One thought on “Vis medicatrix naturae*

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.