Az Örök élet itala

Sziasztok!

Folytatom a könyvajánló kirándulást, ha van kedved tarts velem!

IMG_36455. Érdekes megfigyelni számomra azt, hogy sokszor elmegyünk azok mellett a dolgok mellett amelyek később fontossá válnak a számunkra. Így vagyok én legalábbis sok könyvvel és íróval. Helyekkel és találkozásokkal.

Szepes Mária az a személy, író, tanító, befolyás és inspiráció aki már akkor nagy hatást tett rám, amikor még csak a mesekönyveket bújtam 🙂

A Pöttyös Panni sorozata nagy kedvencem volt először is azért, mert édeanyám is Panni és igazán vonzónak tartottam gyerek fejjel, hogy lám itt egy könyv ami anyukámról szól, amikor még ő is kislány volt!

Később a központi antikváriumban futottam bele a Vörös Oroszlánba, de akkor és ott úgy éreztem nem szól hozzám, kicsit különösnek és talán félelmetesnek és érthetetlennek is találtam, azt hogy írhat valaki az örök élet elixírjéről. Letettem, és ott hagytam a könyvet… akkor… de aztán csak nem hagyott nyugodni, és később visszamentem, hogy megvegyem, de nem volt már meg! Viszont ott várt rám, valami más: a Raguel 7 tanítványa, amit Szepes Mária néni dedikált is Julikának szeretettel. Amit szintén csodás egybeesésnek találtam, hiszen a második nevem Julianna. Akkor hallgattam a megérzésemre és mosolyogva vettem meg a könyveket és már a szívemben ébredő varázslat lángja mellett kezdtem el olvasni. Nagyon tetszett. Hosszas vadászás után tudtam megvenni a második kötetet az Édesvíz kiadó Antikvár tárából és miután befejeztem elkezdtem vadászni az összes fellelhető Szepes Mária könyvet.

IMG_3746IMG_3747Így találtam meg a Napszél, a Surayana Élő Szobrai és a Tibeti Orgona című könyveit amelyeket a sci-fi és a Fantasy élő klasszikusaiként tartják számon a rajongói.  A Mesés Godwana annyira tetszett, hogy az elolvasása után én is próbáltam írni egy Fantasiy-t.

IMG_3748A Smaragdtáblának és a Pszicho-grafológiának többször nekifutottam, sokszor évek kihagyásával. Mindkettőben sok új információt találtam és azok valódi megértése időbe tellett.IMG_3749

Ellentétben ezekkel a könyvekkel a Szibillát ami Mária néni
naplóiból készült válogatás és az Emberek és Jelmezek-et ami szintén életrajzi könyve, úgy olvastam el, hogy alig tudtam letenni!

Aztán évek teltek el számomra a következő Szepes Mária könyv megtalálása közt, jöttek más könyvek, az élet megélése maga. Hosszabb időt külföldön töltöttem és ott megint eszembe jutott a Vörös Oroszlán és az, hogy aki olvasta, mindenki azt nyilatkozza róla, hogy ez egy olyan könyv amit többször kell elolvasni, hogy igazán megértse az ember, illetve hogy minden olvasatakor, valahogy felfedez benne az ember egy újabb réteget. Ezt én is így tapasztaltam, ezért éledt talán bennem a vágy, hogy újra olvassam. Abban a pillanatban azonban a könyv messze volt tőlem, nem csak pár lépésnyire a könyvespolcomon. Azonban karnyújtásnyira volt a gépem, amit bekapcsolva az Amazonon megtaláltam a könyvet angolul. Lelkesedve meséltem el kedvesemnek aki nagy örömömre meg is ajándékozott vele a közelgő szülinapomra.

Amúgy most hogy mindezt leírom, jut eszembe a története ennek a könyvnek amit Mária néni mesél róla, hogy megírását követően és az első kiadása után a könyvkiadókat államosították és sok könyvet, többek közt ezt is rendszerellenesnek tartották és bezúzták. A csodálatos azonban az, hogy mégis túlélte ezt Hamvas Bélának köszönhetően aki könyvtárosként dolgozott abban az időben és elrejette a könyv egy példányát. A Vörös Oroszlán az örök életről szól. A főnix madár analógiájáról, arról, hogyan éled újjá az élet –  az ami ÖRÖK – porjaiból.

És erre személyes tapasztalatom a könyvvel is ráerősít. Arra, hogy az üzenet, ami el kell, hogy jusson hozzánk – még ha a legmegátalkodottabb akadályokat is kell legyőznie – eljut. Sokszor új formát öltve, lényegét azonban sosem elveszítve – sőt – abban egyre csiszolódva, tisztulva fényesedve.

IMG_3750Így jutottam el hát ahhoz a könyvéhez amit azóta keresek, hogy elolvastam a Vörös Oroszlánt és megismertem életművének nagy részét. A Vörös Oroszlán ugyanis a Raguel 7 tanítványával és a Varázstükör című könyvel egy olyan trilógiát alkot, amiben jól nyomon követhető az írónő spirituális – belső útjain megtett fejlődése – mint író, mint ember, mint független gondolkodó, mint virtuóz meseszövő lángelme.

Meleg szívvel ajánlom mindenki figyelmébe ezeket a könyveket, amelyeket nemcsak azért kedvelek, mert remekbe szabott, eredeti történetek, hanem azért is, mert ott van az a bizonyos eszencia: – a varázslat bennük amely megtalálása és életben tartása az élet lendülete maga!

Kreatív gondolatokat és napsugaras pillanatokat mindenkinek!
Mesés hetet!
Namaste,
Viki

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.