Köles variációk – 1. Kása

Egy gyors és kiadós reggeli. A legkönnyebben és a leggyorsabban elkészíthető gabona. Valójában az egyetlen olyan gabonaféle, amely tejes értékű fehérjék mellett 7 aminosavat is tartalmaz, e mellett lugosító hatású, ezért alkalmas a betegeknek és növésben lévő fiataloknak, gyerekeknek is. Könnyen emészthető. Erősíti a látást, kiváló vas-hiányos állapotoknál, savtúltengésnél. Gyulladás-csökkentő, szabályozza a vércukorszintet és a zsíranyagcserét. Serkenti az immunrendszert. B1 és B2 vitaminja is van, nátriumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort és B karotint is tartalmaz. KOVA-TARTALMA, amely a nap melegét közvetíti, képes szervezetünket belülről hevíteni, tehát ideális reggeli így télire.

A köles víz szükséglete főzéskor 1:4-hez. Főzési ideje kb 1o perc (mennyiségtől függ) aztán javasolt még legalább 15-2o percig dunsztba tenni. (Csavard be a lábost fedőstül egy konyha ruhába. Emlékszem nagymamám betette az ágyba a párnák alá. Én is alkalmazom ezt a módszert ha a reggeli gyakorlásom előtt készítem el, mert így órákig meleg marad!) Meg aztán így finomabb is, de ha sietsz, főzd kicsit tovább.

Elkészítés:

Finom szűrőben folyóvíz alatt, majd lábasban bő vízben mosd át. Négyszeres víz-mennyiséggel forrald fel, majd lassú tűzön főzd puhára.

Tegyél hozzá sót, reszelt friss gyömbért, frissen őrölt kardamont, szegfűszeget. Tálaláskor szoktam egy kevés kókusz olajat is hozzákeverni. Dúsíthatod még magvakkal, szárított gyümölccsel vagy épp kompóttal, sült almával. (A magvakat, szárított gyümölcsöt én szeretem a reggeli előtti éjszaka beáztatni, így könnyebben emészthető!)

Jó étvágyat!

Namaste, Viki

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.