Az inspirációm forrása a gyakorlás maga

IMG_1170 - Version 2Egy tanító egyszer azt mondta, hogy mi mindannyian olyan fontsak vagyunk, hogy ha harangok lennénk a harangjáték már egy kis harang hiányában is hamisan szólna.
Olyanok vagyunk mint a kis lámpák akiknek csak kell egy áramforrás és már szépen ontják is magukból a fényt. A gyakorlás elején a kezdő ének egy ilyen funkcióval bír. Képes arra, hogy bekapcsol minket. Hozzáköt egy nálunknál nagyobb egészbe. A tradícióba. Egy szent teret hoz létre körülöttünk és bennünk amiben biztonságosan fejlődhetünk, tanulhatunk, növekedhetünk. Ha azt vesszük ez is egy zár. A kulcs a mi kezünkben. Ez az első olyan zár amit használnod kell ahhoz hogy a gyakorlásod igaz legyen. Tanuld meg hát ezt a mantrát szíved tiszta őszinteségével énekelni. Vele tisztelegsz azok előtt akik előtted jártak ezen az úton és morzsákat hagysz hátra azoknak akik majd utánad jönnek.

Aztán elkezdjük a Napüdvözletet ismételgetni, ami szintén egy ima. Ezt azonban most nem a hangszallagjaink segítségével mondjuk, hanem az izmainkéval. Ahogy széttárjuk a karunkat oldalra majd emeljük a magasba, hajítjuk a testünket előre és hátra ezek a mozdulatok mind-mind betűket, szavakat, mondatokat képeznek az élet egyetemes nyelvén. surya_namaskara_wg79Testbeszéd. Mondják a hozzáértők. És most itt, megérthetjük mi is. Ez a dolgunk tulajdonképp: figyelni magunkat, figyelni a testérzeteinket. Nem ítélkezni, nem elemezni, csak megfigyelni. A gyakorlásod ha jól végzed, kezedbe adja azokat a képességeket amivel határozotabbá, céltudatosabbá, kedvesebbé válhatsz. Megértőbbé. Nemcsak másokkal szemben, hanem elsősorban önmagaddal szemben. Kialakul benned egy érzék amit a jóga filozófia AHIMSA-nak, nem-ártásnak hív. Nem kényszeríted magad többé olyan helyzetekbe amiben nem érzed jól magad, nem hiteted el magaddal, hogy valami úgy jó ahogy, amikor ordít a helyzetből az ellenkezője. Nem vállalsz el többet mint amennyit bírsz, illetve képes vagy feladni dolgokat, átszervezni, átrendezni az életed úgy hogy úgy éld azt hogy abban valóban jól érezd magad.

Ez a rendszer csak látszólag séma. Látszólag mindenki ugyanazt csinálja. Ahogy látszólag mindenki ugyanazt az életet éli. Hiszen mindannyian felkelünk, eszünk, iszunk, mozgunk és pihenünk majd alszunk. Látszólag mi mindannyian ugyanazt csináljuk. De vajon ez valójában ugyanaz? Ugye nem! Te is könnyen belátod! Épp úgy a gyakorlás sem ugyanaz, bár mindenki ugyanazon a gyakorlatsoron megy végig. Érzed-e már hová vezetlek? Az Ashtanga Vinnyásza Rendszer úgy van felépítve, hogy az a mindennapi életed tükrözi. DSC_0529A jógaszőnyegeden, azon a vékonyka kis csíkon az egész életed feltérképezhető és megérthető. Egy jól megépített is tükör terem, ahol megismerheted lényed valódi arcait. Vajon könnyen feladod-e azt amibe belekezdesz? Milyen a memóriád? Kétségek, félelmek és bizonytalanság érzés merül-e fel benned amint magadra vagy hagyva és egyedül, önmagadra támaszkodva kell gyakorolnod, vagy éppen ellenkezőleg: felszabadító érzés? Esetleg képes vagy-e megfigyelni azt, hogy minden amit tapasztalsz egy adott alkalommal változik, örökös mozgásban van? Képes vagy-e figyelni arra amit csinálsz? Képes vagy-e úgy ismételni egy adott folyamatot, hogy minden egyes ismétlésbe visszahozod azt az életérzést, azt az izgalmat és kiváncsiságot, azt a lendületet amit akkor éreztél amikor legelőször találkoztál azzal a mozgássorozattal? Még ezernyi kérdést lennék képes neked feltenni, de most inkább arra ösztönöznélek, hogy keresd meg a saját kérdéseidet!


Amit itt csinálunk az terápia. De nem terapeuta és paciens között, hanem azon egyszerű igazság megértésében, hogy mindenki csak a saját orvosa lehet. Nem mondhatja meg számodra senki azt, hogy neked mi a jó, hogy neked mi működik, mivel te élsz a testedben. Náladnál jobban azt senki sem ismerheti. Ezt az utat csak te teheted meg. Én vállalom azt, hogy megosztom veled mindazt amit én tanultam, tapasztaltam és beépítettem. Vállalom azt, hogy megismertetlek egy olyan működő önterápiás eszközzel ami egészségessé, és erőssé fog tenni téged. Nemcsak a fizikai tested, hanem az abba bekötő összes finom testedet is. Épp testben épp lélek. Épp gondolatok, tiszta, őszinte érzések. Éles elme. Tiszta lelkiismeret.
DSC_0452Ez az út sok kényelmetlenséggel, sok megoldandó feladattal, kihívással jár, de amit cserébe kapsz az egy olyan új világ ismerete amiben minden bizonnyal otthonosan mozogsz majd. Hátrahagyva a félelmeid, mint kinőtt gyerekruháid. Hátrahagyva a keserűségeid, elveszett álmaid, terveid, lehetőségeid. Megérted, az idő valójában nem lineárisan fut a múltból a jövőbe, valójában csak a jelen létezik. Azt ismételjük újra és újra ahogy a samsara kereke forog. Képes vagy-e hát ITT és MOST valami olyat tenni amit eddig még nem tettél? Így juthatsz el ugyanis oda, ahova eddig még nem jutottál el.

Namaste, Viki

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.