A tértisztítás művészete

Az év ahová visszamegyünk most a 2000-es évek eleje, amikor is elátogattam az Első Magyar Feng Shui Centrumba ami a Podmaniczkz utca 91. alatt volt. Itt kaptam kezembe Szilvásy Judit: Váltsuk valóra álmaink Feng Shuival! című könyvét és ismerkedtem meg a Feng Shui alapjaival. Nem sokkal később találtam is egy iskolát, ahol végeztem egy egy éves képzést a Forma Iskola irányzata alatt a térrendezés művészetéből. Évekig kitartóan tanulmányoztam a Tao Te King-et is és megpróbálkoztam a Makrobiotikus táplálkozással is.

IMG_3830Sokat tanultam. Sok minden tetszett, sok minden azonban teljesen idegen volt tőlem és miután hosszasan próbálkoztam átalakítani az étrendem és a konyhám a Makrobiotika elveinek hűen, környeztem pedig a Feng Shui elveit követve, rádöbbentem, hogy számos működőképes alapelven kívül, nem tudom ezt a fajta kultúrát élővé tenni magam körül.

Azonban élvezettel gondolok vissza a legjobb Kínai Éttermek felkutatására tett kísérleteimre,  és a rengeteg édes-savanyú szószra amit megettem és megfőztem. Évekkel később amikor az Ayurvédával találkoztam rádöbbentem, ezt kerestem midezidáig. Ezt az ismerős érzést, ezt az “AHA” pillanatot! Megfigyeltem ugyanis, hogy míg a Makrobiotika avagy a kínai öt elem szerinti táplálkozás egy folytonos küzdelem volt számomra addig az Ayurvéda szabályai szerint megtanulni “gondolkodni”, élni és főzni nem okozott semmi féle nehézséget. Na de erről, majd egy következő írásban számolok be. Vissza a Feng Shui-hoz!

A legfontosabb alapelv amit magamévá tettem az, hogy igyekezzünk az energiákat mozgásban tartani magunk körül. Használjuk azt amink van, amit meg nem használunk ajándékozzuk el. A Feng Shui nem szereti a szárított virágokat a lakásban, azt mondja halott energia, és nem mást mint porfogó, ami igaz is. Szereti viszont a kristályokat, a gyertyákt és a jól megválasztott színeket, a kerek levelű növényeket és a szélcsengőket. Támogatja a tudatosan használt szimbólumokat.

IMG_3828Mivel mindig is érdekelet az Asztrológia és imádom az illatokat, érdekes és hasznos kitérő volt ennek a képen látható két könyvnek az elolvasása is. Terah Kathryn Collins: Feng Shui és Jami Lin: Feng Shui Illatok (A Jon Sandifer: Feng Shui Asztrológiáját azonban jobbnak találtam a Terah Kathryn Collinsénál.)

Az elmúlt évek alatt rengeteg más könyv is a kezembe és elolvasásra került, és mindez arra volt jó, hogy nyilvánvalóvá váljon számomra, hogy India és a Jóga világa hozzám közelebb áll mint a harcművészet vagy a Kínai Bölcselet.

Mégis az élet úgy hozta, hogy Új-Zélandon való tartózkodásom alatt megismerkedtem egy kiváló Tai Chi tanárral és volt szerencsém vele tanulni és elsajátítani tőle a Sun Stílusú Tai Chi-t. Amit mind a mai napig (közel 6 éve gyakorlok). Ez a stílus kiváló az ízületi panaszok enyhítésére amit én magam is megtapasztaltam, mert akkoriban a csuklómban volt kialakulóban egy ízületi gyulladás, amitől az elmúlt évek alatt teljesen tünetmentessé váltam. Mindezt napi 15 perc Tai Chi-val!

face reading bookA Tai Chi tréningem követően (és ez már 2014!), ismerkedtem meg Lillian Bridges-el akitől Arcdiagnosztikát tanultam Hawkes Bay-ben. (Új-Zélandon). Nagyon élveztem és most ha megkérdeznéd melyik könyvet tartanám meg az összes fent említett közül ez lenne az!

Lillian nemcsak személyesen elbűvölő és bölcs, hanem a könyvében is! Szeretettel ajánlom neked, ha szeretnél többet tudni magadról (és másokról). Kiváló önismereti és terápiás eszköz! Lilliannel való találkozásom óta majd minden nap belenézek a könyvbe, lassan emésztgetem a tréningen hallottakat és használom az ott tanultakat.

És ahogy így a végére érkezek ennek a rövid kis írásnak, az is nyilvánvalóvá válik számomra, hogyan egészíti ki egymást bennem a Kínai és Indiai mozgás-, művészet- és bölcsesség. Minden egyes új ismeret kapcsán, újabb megfigyelésekre, tapasztalatokra teszek szert, kapcsolódási pontokat figyelek meg. Mai ismereteim alapján bár a szívem India felé húz, semmi pénzért sem hagytam volna ki a Tai Chi óráimat, az Arcdiagnosztikát, vagy épp a Feng Shui-t. Hálás vagyok a lehetőségekért amelyek az elmúlt évek tartogattak és izgatottan várom, hogy mi jön még!

Megértettem, hogy a kíváncsiság a lelkesedésem belső motorja.

Csodás Napfényes délutánt!
Namaste,
Viki

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.