Gyógyító Henna

piliscsev11Sziasztok!

Tudtátok, hogy a henna nemcsak hogy mesés díszítés a bőrön, de számtalan gyógyhatása is van?

Fertőtlenítő és szövetösszehúzó hatása is van, ezért kiváló kisebb karcolások ellátására, égési sérülések és ekcéma kezelésére. Ezenkívül pozitív hatást gyakorol a húzódásokra, reumás fájdalmakra és ízületi gyulladásokra. Az Indiai hagyományok szerint a mennyasszonyt hennával festik be mindkét kézfejen, tenyéren, lábfejeken, ujjakon és körmökön. Ez a munka körülbelül 2-6 órát vesz igénybe a minta bonyolultságától és a festő tapasztalatától függően. Van hogy több henna festő is dolgozik az arán. Aztán a szokás az, hogy az esküvő után a mennyasszonynak addig nem szabad házimunkát végeznie amíg a henna le nem kopik.


Praktika:

IMG_3799A henna élettartama növelhető, ha a bőrfelületet, ahova felvisszük a festéket szépen megtisztítjuk, majd a felfestés utáni száradás után háromszor visszanedvesítjük a mintát. Miután ez is megtörtént, utána olajjal kenjük át, hogy ha mégis érné víz, segítsük a bőr vízlepergető hatását. Amint látod, már maga ez igen hosszadalmas folyamat. Vagyis kíváló kikapcsolódás a nyári napokra, lehetőség arra. hogy megtanuljuk lelassulni kicsit.

A fent említett gyógyhatások mellett ami számomra még igazán izgalmas az a testre felfestett mintákban, szimbólumokban rejlő gyógyító hatalom megtapasztalása!

A szimbólumok kutatása nagy szenvedélyemmé vált. Az elmúlt években rengeteg könyvet elolvastam és régóta figyelem az álmaim is. Joseph Campbell egyik kedvenc és leginspirálóbb forrásom, azt mondta: “Az álom a személyes mitológia, a mítosz a személytelen álom.” Campbell nemcsak engem inspirál és inspirált, hanem magát George Lucas-t is! (Tudjátok a Csillagok Háborúja rendezőjét.) Ah Campbell egy érdekes és hatalmas ismeretanyagot felhalmozó személy akiről írok majd még a Bölcsesség nyomában című rovatomban.

De most vissza a szimbólumokhoz! A test különböző részére felfestett szimbólumok a tudatalatti síkján keresztül rendkívüli energiákat és erőket mozgósíthatnak. Amikor valaki megbetegszik, akár fizikai- lelki- vagy szellemi szinten, a betegség valójában nem más mint jelzés, mégpedig ezeken a síkokon megnyilvánuló egyensúlyhiányé. A betegségeket, a lelki gyengítő hatásokat, a diszharmóniát negatív rezgések hozzák létre az életünkben sokszor negatív gondolatok által.

A beteggé tévő negatív információkat azonban helyesbíteni lehet olyan felfestett szimbólumokkal, amelyek rezgésük, energiájuk által elindíthatják a pozitív irányba történő változást az életünkben. Tartósan azonban mindenki önmaga gyógyíthatja  csak meg magát azáltal, hogy helyreállítja az összhangot belső önmagával és az egyetemes renddel.
IMG_3814Azt is szeretem a hennában, hogy benne van az Élet rendje, vagyis a múlandóság. Akárcsak a tibeti szerzetesek által kreált homok-mandalákban. Megalkotunk valami szépet, csodáljuk élvezzük, mosolygunk ha rá nézünk, aztán ahogy telik az idő megfigyeljük, hogy a kezdetben éles vonalakkal elhatárolódott szépség lassan elhalványul, majd eltűnik. Csodálatos analógia ez. Csodálatos tanítás.

A legtöbb esetben szerintem a gyógyulás akkor és abból következik be, hogy engedjük elmúlni azt, aminek az ideje lejárt. Illetve abban, hogy észre vesszük azt ami ITT és MOST van, tanulunk abból és élvezzük azt.

Én most ezt a magam által megálmodott és megfestett mandalát csodálom, amíg el nem jön az idő, hogy egy újat álmodjak.

Mesés álmodozást nektek is erre a szeles- álmos vasárnap délutánra!
Namaste,
Viki

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.