Palacsinta és egy anekdota

Nagy kedvencem a palacsinta sem maradhat el a recept áradatból! A palacsinta valahogy mindig kicsit kísérletezés, szükséges hozzá, hogy az ember ne veszítse el a türelmét és a lelkesedését!
Édesanyám mindig félt tőle, mert neki az első pár darab valahogy mindig a szemétben kötött ki. Mert elszakadt vagy leragadt és nem tudta megfordítani. Apai nagyanyám viszont két palacsinta sütőt használt és vagy kétszáz palacsintát kisütött egyszerre…
Ők inspirálnak és ezek az emlékek engem a ami napig. A palacsinta a mi családunkban nagyon is érzelmi kérdés!
Tíz éves lehettem, amikor megsütöttem az első palacsintám, a saját kis receptes füzetemből. Tehát ha nem sikerül jól elsőre ne add fel! Kísérletezz ahogy én is tettem. Mivel ez a bizonyos első palacsinta sütés nem is volt olyan sikeres, de a végén palacsinta tortát csináltam belőle. Az éhesen hazatérő szüleim nagy meglepetésére ezzel vártam őket. Apu azóta is emlegeti, milyen finom is volt az…

IMG_5085Hozzávalók:
3 pohár liszt
fél pohár tej
2 tojás
pici só
1 evő kanál barna cukor
langyos víz a kikeveréshez
1-2 evő kanál olaj

Ennyiből kb. 8-10 db palacsinta lesz, de én jobban szeretek gyakran csinálni mint egyszerre sokat. Ez tehát két fő adagja nálunk.

Először a lisztbe beleszórom a csipetnyi sót majd keverem a tojással. Aztán hozzáadom a langyos tejet majd kb. 1 pohár langyos vízben feloldom a cukrot és azt adagolom a tésztához lassan miközben keverem. Mikor csomó mentes a tészta akkor kezdek el még adagolni hozzá annyi vizet (ez is langyos, sima víz – de használhatsz szénsavas vizet is) hogy palacsinta tészta állagot kapjak, vagyis egy szép homogén masszát amit ha megemelek a kanállal szépen folyik vissza róla úgy, hogy nem csepeg. Ha kész a massza hozzáadom az olajat és sütéskor már nem adok hozzá. Kerámia palacsinta sütőben sütöm.

Tölteléknek szeretem a diót és a túrót sokszor csinálok hozzá vanília sodót is, szeretem meghinteni reszelt fahéjjal és vagy maple szirupot, vagy mézet, vagy agave nektárt használok még díszítéshez.

Vanília sodó:

Tejet melegítek és vagy vanília rúddal vagy vanília cukorral ízesítem. Majd hideg vízben elkeverek vagy köles lisztet vagy ami még semlegesebb ízű az a burgonya liszt (ez sűríti majd be). Mikor a tej langyos hozzáadom a sűrítő anyagot és alacsony hőfokon melegítem míg besűrűsödik.

Ez a házi vanília sodó amit az elmúlt években kísérleteztem ki, és nekem nagyon bevált. Ha kakaó porral készíted, akkor csoki puding is lehet belőle (ehhez esetleg kell még egy extra kanál liszt.)

A hozzávalók
kb. 3-4 dl tejbe
1-3 evő kanál burgonya vagy köles liszt. (A köles lisztnek elég erős illata van, és lehet hogy ez csalódás lesz ha kipróbálod, de a burgonya liszt kiváló 🙂

Jó étvágyat!

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.