Kreatív Szalon

Hogy mik készülnek a Kreatív Szalonban?

IMG_8210Art Deco Stílusú kötények

Az elmúlt tíz évben sokat utaztam: Európában, Indonéziában és Ázsiában. Új-Zélandon 9 évet életem Volt szerencsém kipróbálni igen sok konyhát, belelátni szokásokba, tanulni a helyiektől.

Kiváncsiságom elvezetett főzőtanfolyamokra, és a jóga tanulmányaim befolyásaként az Ayurvédát (India több mint ötezer éves, természetes gyógyítási rendszerét) is elkeztem tanulni.

Mindezek hatásaként arra a következtetésre jutottam, hogy a gyógyulás, a család ereje a nőben, az asszonyban, az anyában van.

Ezzel a céllal készítettem el ezeket a bohókás és az 5o-es éveket idéző kötényeket img_8251amelyeket megnézhetsz itt: Art Deco Aprons. Ezekkel igyekszem nő társaim arra ösztönözni, hogy a konyában is jól érezzék magukat. Mindegyik kötény egyedi tervezésű és én varrom meg őket nagy szeretettel és odafigyeléssel.

Célom hogy mindazok akik főznek még nagyobb örömmel tegyék azt, akik pedig nem, lelkesedéssel lássanak hozzá. Ehhez pedig keddenként a Jógi konyhájában című rovatomban osztok meg recepteket és ötleteket!

*

Bevásárló szatyor kicsiknek és nagyoknak

img_8228Ha már a főzéshez stílusosan felöltözik az ember, miért ne tehetné ugyanezt meg a bevásárlással is? Ezek a szatyrok béleltek, vagyis bírják a strapát. És hát nem utolsó sorban nem eldobható műanyag zacskóval rohangál az ember.

Nem tudom te hogy vagy vele, én szeretem tudatosan használni a dolgokat, szeretettel megadni a módját a bevásárlásnak is, hiszen mindaz amit a szatyorba pakolok abból étel lesz. Ezért ha tehetem piacon vásárolok kistermelőktől. Szeretem megfogni és megszagolni a zöldséget-gyümölcsöt. A piac egy színkavalkád olyan nekem mint a könyvesbolt vagy az antikvárium töltődöm ha oda megyek.

*

Szempárnák
img_1306A szempárnákat levendulával és lenmaggal töltöm.
Kiváló relaxációhoz vagy használhatod esti alvásod vagy délutáni szunyókálásod elősegítőjeként. A gyerekek imádják és ajándékba is sokan viszik. Hangfüdőhöz kiváló!
Hogy mi az Hangfürdő? Itt meghallgathatod a riportot amit Bögös Anettal készítettem.

 

*

Macik

dscn0017A szabásmintát én terveztem. A macikat kézzel varrom a szemük, orruk, szájuk is varrva van. A sáljuk is magam kötöm. Egy maci elkészítése kb. egy nap. Igazi jó téli időtöltés. Nagyon élvezem ahogy formálódik, készül egy-egy darab. Valahogy mindnek külön egyénisége van. A következő készülőben lévő zöld sálat és szívecskét kap majd a fülébe.

 

*

Krémek

IMG_1608Alapanyagukban teljesen természetesek. Magam készítem őket. A Legnépszerűbbek a Mandula olajból készült és Levendula illóolajat tartalmazó (könnyebb krém), az Avocadó olajat és Bergamot illóolajat tartalmazó (zsírosabb krém) és a Kakaóvajas Natúr (a kakaóvaj csodás illatot és konzisztenciát ad, ezért alkalmas száraz és zsíros bőrre is). Minden krém hidratáló vagyis tartalmaz víz bázist, e mellett a zsír fázishoz általában kókusz olajat és shea vajat használok és egy választott egyéb olajat.

A krémek eltarthatósága kb. 3 hónap. Arcra testre egyaránt megfelel.

*

Henna

IMG_3811Azt szeretem a hennában, hogy benne van az Élet rendje, vagyis a múlandóság. Akárcsak a tibeti szerzetesek által kreált homok-mandalákban. Megalkotunk valami szépet, csodáljuk élvezzük, mosolygunk ha rá nézünk, aztán ahogy telik az idő megfigyeljük, hogy a kezdetben éles vonalakkal elhatárolódott szépség lassan elhalványul, majd eltűnik. Csodálatos analógia ez. Csodálatos tanítás. A hennáról bővebben itt olvashatsz egy cikket.

img_1427*

Malák

A malát tradícionálisan a mantra meditációkhoz használjuk. Vagyis amikor a választott mantrát – ami lehet akár csak egy szó, szótag, vagyis mag hangzó – ismételgetjük. Például a védelem mag hangzója DUM, kiejtése hasonlatos ahhoz mintha egy dobot ütnél, egy idő után az ismételgetéssel az ember szinte a bőrén és a körülötte lévő térben érzi a mantra erős rezgését. Tényleg olyan mintha valaki egy dobot ütne!

DSC_0529A mala hasonlatos a rózsafűzérhez, de a rózsafűzér 54 szemével ellentétben a mala 108 szemet tartalmaz (pont dupla annyit). Van hogy a 9-dik és a másik irányból a 21-dik szemre teszek egy nagyobb gyöngyöt, mint jelölőt, mert kezdő mantra gyakorlóként az ember még szokja a rezgéseket. És hát ha hoszabb mantrát ismételsz annak a 108-szori elismétlése akár egy órát is igénybe vehet. Ezért a 9 (mert 1+0+8=9 vagyis a teljes mala gyöngyszáma is visszavezethető a 9-hez) és a 21 (2+1=3 és 3 többszöröse a 9) ha érdekel a Numerológia mélyebben is utána tudsz olvasni!

*

Borító könyvhöz és naplóhoz

IMG_3880Tibeti tanítóimmal való tanulmányaim során láttam, hogy ők milyen nagy gonddal vigyáznak a szent irataikra. Nagyon megtetszett ez a körültekintő odafigyelés. Másrészt azzal is tisztába kerültem, hogy személyes tárgyaink milyen komolyan feltöltődnek energiáinkkal. Jó tehát a megfelelő tisztelettel bánni velük.

Ez igaz a gyakorló helyre is amit rendszeresen használ az ember jóga vagy meditáció gyakorlásához. Ezért is javasolják, hogy ha teheted alakíts ki egy helyet ahol rendszeresen gyakorolsz, mert ha img_3542megteszed, meg fogod figyelni, hogy folyamatosan épülnek itt az energiák, és egy idő után már könnyebb lesz itt gyakorolnod, mert a “hely emlékezete” tatja a tevékenység emlékét amit benne végeztél.

Az ember személyes naplója is egy ilyen gyakorló hely, ahol az ember épp úgy fejtegeti önmagát és tapogatja határait mint a jógaszőnyegen. Ha csak a bevásárló listát írod a naplódba abból is remek krónika születhet évtizedek múlva visszanézve!

*

img_1921A Kreatív Szalonban készülnek a saját írásaim is. Minden héten igyekszem egy bejegyzést tenni a Jógi Konyhája (ahol recepteket osztok meg) és a Bölcsesség Nyomában (ahol könyveket ajánlok figyelmedbe) című rovataimba. Havonta egyszer jelenik meg a Hónap Írása és figyelmedbe ajánlom két könyvem is a Maradandó Értéket és a Szembe fordított tükröket.

IRadioHa az olvasás fáraszt vagy nincs időd rá, csatlakozz hozzám a SoundCloud-on az Inspiráció Rádióban.

*

IMG_3606 - Version 2Mindezek és maga az inspiráció születik itt meg a Kreatív Szalonban nap-mint nap!

Szeretettel ajánlom tehát figyelmedbe a Kreatív Szalon termékeit!

A szempárnákhoz, a kötényekhez, szatyrokhoz, a malákhoz hasonlóan a borítókból is mindig újak készülnek nincs két egyforma!

Az írás pedig mint kreativitásom fő éltető vonala számomra a megújulás folyamatos forrása.
Namaste,
Viki