Ashtanga kapcsolatok-12.Győzedelmes légzés

12. Győzedelmes légzés:

https://on.soundcloud.com/inAcq

Emlékszel még a pillanatra amikor beléptél az első Mysore órádra? A teremben csönd volt, pedig a leterített jógaszőnyegeken gyakorlók mozogtak, meglepő módon! Mindenki egészen mást csinált mégis valahogy harmóniát sugárzott az egész jelenet. A tanár sem beszélt, hanem figyelmesen követte a tanítványokat és amint észlete, hogy valakinek szükésge van segítségre máris ott termett.

Ahogy te is leterítetted a szőnyeged, miközben érezted, hogy némi feszültség uralkodik el rajtad, hiszen itt és most teljesen kiléptél a komfortzónád határai közül, a csend némaságában mégis felfedeztél egy jellegzetes hangot, ami mintha a tenger zúgására emlékeztetett volna.

Később megtudtad ez a “győzedelmes légzés” vagy “ujjayi légzés”.

Mikor Pattabi Joist kérdezték a tanítványai, hogy kell ezt a légzést képezni, sosem vitte túlzásba az elmagyarázását. Mert nem lehet elmagyarázni. A legjobb tanács ez ügyben, ahogy minden mással is az életben az hogy: “csak kezd el, csak csináld, szerezz tapasztalatokat és ha őszintén kíváncsi vagy mélyebb igazságokra, azok felfedik magukat előtted.”

Samastitih! Ekam (egy), belégzés, kezek a magasban, tekintet az ujjhegyen…

Kezd az elején. Lélegzetről-lélegzetre kövesd a légzést. Engedd, hogy a tested mozdulatai harmóniába kerüljenek a légzéssel. Figyelmed áramoljon a mozdulataiddal és mikor egy pillanatra megállsz, mikor a belégzés átfordul a kilégzésbe tudatosítsd magadban a testben létrejövő finom változásokat.

Haladj így, mozdulatról, mozdulatra. Nap-nap után. Gyakorolj igényeidnek megfelelően, mindig figyelembe véve, az aznapi energiaszinted. Ha így teszel a figyelmed élesedik és a részletekre terjedő tudatosságod pedig szélesedik. Aztán egy nap,- pontosan úgy ahogy a tenger hullámai engedelmeskedve mélyebb áramlatok által keltett szívó és húzó erőknek, hangot adva ennek-: egyszercsak, te is észreveszed… minden erőlködés nélkül felfedezed, a légzésedben az “ujjayi hangját”. Ami mindig is ott volt, a különbség az, hogy gyakorlással megtanusz hangot adni neki.

Irány a szőnyeg! Gyakorolj minden nap!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.